2016/04/05

Miksi urheilu on niin ainutlaatuista

Alkuun pahoitteluni siitä, että kuukausi on jälleen vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. Nojataan tässä kohtaa vaikkapa siihen kliseiseen laatu korvaa määrän -periaatteeseen. Tänään kuitenkin tuli sellainen olo, että olisi taas asiaa...

Mä halusin kirjoittaa otsikon aiheesta, koska just nyt mun pää on täynnä erilaisia tunteita, ja samalla olotila on tosi tyhjä. En oikein tiedä, mihin näistä ajatuksista tulisi tarttua ja mitkä pitäisi toistaiseksi heivata taka-alalle odottamaan vuoroaan. Päällimäinen tunne on kuitenkin varmaan pettymys, ja mun tapa käsitellä pettymyksiä on ensin murehtia asiaa itsekseni käymällä henkisesti tosi syvällä, ja sen jälkeen mä haluan puhua mun tunteista ja ajatuksista. Lähimmät ihmiset kyllä näkee mun pettymyksenkäsittelyprosessit läheltä, mutta tällä kertaa mä halusin tulla kirjoittelemaan myös tänne. 
Tässä kirjoituksessa mä oon jo vähän avannut mun päällimmäisiä tunteita. Viime viikonlopun EM-karsinnat olivat siis mulle tosi iso pettymys, vaikka suoriuduttiin joukkueena hyvin. Silti oon ehdottomasti sitä mieltä, että tälläiset viikonloput ja turnaukset on niitä juttuja, jotka muistuttaa siitä, miksi mä päivästä toiseen teen mun valinnat urheilijana kehittymisen ehdoilla. Samalla saan motivaatiota jatkaa niiden valintojen tekemistä.
160743_BVA_9352
kuva: CEV
On olemassa tunteita, joita vain urheilu voi saada aikaan. Niiden laatua on mahdotonta kuvailla henkilölle, joka ei ole niitä koskaan tuntenut. Tämä on yksi niistä faktoista, joka perustelee näiden tunteiden ainutlaatuisuutta. Eikä näitä tunteita välttämättä osaa arvostaa jokapäiväisessä arjessa, eivätkä ne kaikkein erityislaatuisimmat tunteet edes ilmaannu joka päivä. Mutta silloin, kun se tunnetila tulee, se vie mukanaan.

Toinen asia, joka tekee näistä tunteista ainutlaatuisia on se, että ne ovat niin äärimmäisiä - niin hyvässä kuin huonossakin. Kun unelma tai tavoite täyttyy, kaikki työnteko purkautuu positiivisena energiana. Hetken aikaa kaikki uhraukset ja päätökset tuntuvat niin täydellisen oikeilta, että sillä nimenomaisella hetkellä on vaikea kyseenalaistaa niitä millään tavalla. Näinä hetkinä tietää, mitä onnellisuus oikeasti tarkoittaa. 
Toisessa ääripäässä on pettymys. Se on urheilun tarjoamista kokemuksista kaikkein raadollisin. Pettyminen perustuu siihen, ettet pystynyt täyttämään omia odotuksiasi. Kaikkein raskainta pettymyksissä on se, että tiedät tehneesi ja antaneesi kaikkesi mutta se ei vain riittänyt. Pettyminen muiden puolesta on toki tuttua varmasti monelle, mutta urheilija tietää, miten pahalta tuntuu pettyä itseensä. 

Urheilu, ja siihen liittyvien asioiden käsittely, tuo jokaisen ihmisen todellisen persoonan esiin. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa jokaisen yksilön ominaista reaktiota onnistumisien ja epäonnistumisien jälkeen. Mennessä pintaa syvemmälle tähän liittyy myös jokaisen ominaiset tavat käsitellä näihin asioihin liittyviä tunteita. 
Joukkuelajeissa yhteistä tavoitetta tavoittelee saman verran erilaisia persoonia, kuin joukkueessa on jäseniä. Tässä ympäristössä persoonallisuuden erot näkyvät joukkueen sisällä kyllä selkeästi, mutta ulospäin annettava kuva on paljon virtaviivaisempi. Varsinkin itse joukkuelajin parissa toimineena on oppinut, kuinka monella eri tavalla yhteiseen kokemukseen on mahdollista suhtautua. 
Jokainen käsittelee ja ajattelee asioita omalla tavallaan, mikä tekee urheilusta ja sen parissa elämisestä tosi mielenkiintoista. On mahdollista oppia ja nähdä niin paljon, kun vain osaa katsoa ympärilleen. 
155258_BVA_0450
kuva: CEV 
Urheilu on ei anna armoa, eikä ole aina reilua. Se myös kumoaa monta arkielämän opetusta. Koska urheilu on pohjimmiltaan melkein aina kilpailua sekä itseään että muita vastaan, se on toisinaan aika karua. Se ei välitä tekosyistä, koska lopulta kilpailutilanteissa vain lopputulos merkitsee. Joskus siihen liittyy toki epäoikeudenmukaisuutta mutta ei niin merkittävän usein, että siihen voisi nojautua jokaisen epäonnistumisen kohdalla.
Omalta osaltani olen oppinut urheilussa myös muutaman asian, jotka kumoavat pääosin alakoulun liikuntatunnilla opetettuja periaatteita: oman parhaansa tekeminen ei aina riitä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, eikä tärkeintä ole se, että kaikki saavat mahdollisuuden. Olisihan se varmaan ihan kivaa jos niin olisi, mutta kun ei ole. 

Urheilussa huijaat pelkästään itseäsi. Urheilun hienous perustuu jokaisen henkilökohtaisiin kokemuksiin ja yksi näistä hienoimmista kokemuksista on kokemus siitä, että on kehittynyt. Näitä henkilökohtaisia kokemuksia ovat toki myös saavutukset, mutta koska nykymaailmassa kaikille pelkkä kova työnteko, urheilullinen elämäntapa ja periksiantamaton asenne eivät enää riitä, on tärkeää muistaa se, mitä itse haluaa urheilulta. Kilpailuhenkiselle luonteelle on tottakai tärkeää voittaa ja menestyä, mutta epärehellisyys tekee niistä loppujen lopuksi pelkkää materiaa.

Tälle listalle saisi varmaan paljon jatkoakin esimerkiksi liittyen niihin ajatuksiin, joita päässä pyörii tärkeissä kilpailuissa, tai fiiliksiin kovan kilpailukauden jälkeen. Päivittäinen treenaaminen ja eläminen on tietysti myös oma juttunsa. Mutta, joka tapauksessa, on tää on vaan niin siistiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti